Seznam alergenů pro restaurace

Evropská unie vydala v prosinci 2014 zákon, který vychází vstříc alergikům. Tato novela zákona č. 139/2014 Sb, kterou se mění zákon č. 258/200 Sb. o ochraně veřejného zdraví, přináší největší změnu v legislativě potravin za posledních 15 let. Všechny stravovací provozy musí s platností od 13. 12. 2014 informovat spotřebitele o alergenech obsažených v jídelníčku. Od 1. ledna 2015 tuto povinnost může kdykoliv kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nařízení se týká všech provozoven s potravinami, tedy nejen restaurací, ale také bufetů, jídelen a platí také pro prodejce potravin po internetu. Seznam alergenů bychom měli najít v každém stravovacím zařízení.

Proč je třeba označovat alergeny?

Alergiemi na určitý druh potravin trpí stále více lidí. Jedná se zejména o „agresivnější“ suroviny, kterými jsou například hořčice, oříšky, vejce, obiloviny a jiné. Tyto potraviny mohou způsobit vážné zdravotní komplikace nebo i vážné ohrožení života. Zákazník se však z běžného jídelního lístku nemohl dozvědět, z jakých surovin je pokrm uvařený. Často ani obsluha nebyla schopná na tyto otázky hostům zodpovědět. Alergeny obvykle nebylo možné v jídle odhalit, což vedlo k velmi nepříjemným, dokonce i život ohrožujícím, situacím. Tabulka alergenů informuje spotřebitele o možném riziku.

Alergie na potraviny se mohou projevovat různými způsoby. Od mírné vyrážky až po záchvat, kdy hrozí udušení. Lidé trpící potravinovými alergiemi se tak často raději vyhýbali restauracím a veřejným stravovacím zařízením ze strachu z potravin, na které jsou alergičtí. V globálním měřítku šlo o velké omezení, dokonce i určitou formu diskriminace. Všichni máme právo vědět, co jíme. Potravinové alergie se často týkají také malých dětí.

V důsledku toho vyšel tento nový zákon, který nařizuje všem stravovacím zařízením včetně školních jídelen bez rozdílu seznam alergenů uvádět. Zákazníci tak mají přehled o tom, jaké alergeny se v pokrmech nacházejí a mohou si tak lépe vybrat vhodný pokrm.

Kde najdeme seznam alergenů?

Alergeny musí být na přehledném místě, buď na vyvěšené v pohostinném zařízení, přiložené k jídelnímu lístku nebo je personál donese ne vyžádání. Alergeny v nápojovém lístku musí být označeny taktéž. Netýká se to tedy pouze potravin, ale také alkoholických i nealkoholických nápojů. Seznam alergenů ke stažení máte zdarma k dispozici.

Informace na webu seznam-alergenu.cz jsou poskytovány bez záruky správnosti a provozovatel webu nenese odpovědnost za jejich používání v praxi. Komerční šíření obsahu webu je zakázáno, vyjma souborů ke stažení.