Jak ovlivňuje lepek naše zdraví?

Lepek je často vyřazován se začátkem diety nebo nového výživového stylu, je považován za důvod přebytečných kil a také některých zdravotních problémů. Je opravdu nutné lepek v dietě vyřadit? Jaký má lepek vliv na naše zdraví? V dnešním článku se dozvíte základní odpovědi a informace ohledně lepku, diet a zdraví.

Lepek

Lepek najdeme ve skupině bílkovin, která je v pšenici, ječmenu a žitu. Lepku se také často říká gluten, jedná se totiž o směs gliadinu a gluteninu. Lepek najdeme tedy nejčastěji v pečivu, čím je lepku v pečivu více, tím je těsto nadýchanější a pružnější.

Lepek a celiakie

Existuje také nemoc známá celiakie, jde o chronické onemocnění střevní sliznice. Lepek po konzumaci přichází v žaludku do kontaktu s kyselinou solnou a s enzymy slinivky břišní. Pokud netrpíte problémy na lepek, dojde ke štěpení a zpracování daných látek (lepku), u celiaků však lepek štěpení odolá a tím vytvoří zánětlivou reakci.

Teď jsme si řekli pár základních informací ohledně lepku a celiakie. Existuje také alergie na lepek, která nepatří do chronického (vrozeného) onemocnění, ale o akutní reakci na lepek.

Nyní však přejdeme k otázce, zda musíme v dietě vyřadit veškeré produkty a suroviny obsahující lepek.

Lepek a dieta

Dieta a hubnutí je postavené na kalorickém deficitu, tedy Váš kalorický příjem musí být nižší než kalorický výdej. Tím, že vyřadíte z jídelníčku pečivo, automaticky snížíte také kalorický příjem (pečivo obsahuje poměrně hodně kalorií) a tím také shodíte kilogramy na váze.

Hubnutí není však způsobené vyřazením pečiva, ale snížením kalorického příjmu, který můžete snížit i jinými způsoby. Vyřazovat pečivo v dietě tedy není důležité a nezbytně nutné.

Důležitá je správná volba pečiva, vyhýbat bychom se měli bílému pečivu (které neobsahuje žádné živiny) a raději zařadit pečivo žitné nebo celozrnné. Kvalitní, zdravé pečivo mimo lepek obsahuje také komplexní sacharidy, vitamíny a minerály (zejména železo), proto v dietě neuškodí.

A jak správně vybrat pečivo?

Nejlepší volbou je pečivo žitné, které obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Celozrnné pečivo se řadí také mezi zdravou variantu, často je však pečivo prodáváno pod názvem „celozrnné“, „fitness“ aniž by složení tomu odpovídalo. Pozorně sledujte obsah a složení daného pečiva, vybírat pečivo je také vhodné podle obsahu vlákniny (čím více, tím lépe). V restauraci požádejte o seznam alergenů, který by každý podnik dle zákona měl mít.