Trpíte alergií na mléčné výrobky?

Seznam-alergenu-pro-restaurace-mlecne-vyrobky-alergie

Alergií na bílkovinu kravského mléka jsou nejčastěji postiženy malé děti, odhaduje se, že přibližně ve 2 až 5 % případů. Přesněji ty úplně nejmenší, to znamená kojenci a batolata. Mají ovšem výhodu, že přibližně do tří let věku je šance, že alergie spontánně vymizí. Problémem je ale i u dospělých. Nějakou formou alergie nebo intolerance trpí mezi dospělými podle statistik přibližně 1-3 % lidí.

Co se potom děje ve vašem těle?

Ve střevě probíhá zánět, což sice nemůžete vidět, zato to celkem neomylně poznáte, a to podle průjmu, v němž se může vyskytnout také krev, nebo příznaků na kůži – objeví se vám ekzém. Mezi další ne příliš veselé projevy patří nadýmání nebo bolesti břicha. Poměrně překvapivě může vaše tělo ovšem reagovat i rýmou. Symptomy se projeví buď svou časnou podobou do dvou hodin od požití potraviny, nebo až pozdně do dvaasedmdesáti hodin.

Viníky jsou kasein a syrovátkové bílkoviny. Protože tyto složky jsou, byť v jiném poměru, také obsaženy v ostatních druzích mléka, zpravidla to konzumace jiného nevyřeší. Což znamená? Zasáhnou-li vás tyto potíže v dospělém věku, budete muset v tom případě držet dietu a mléčné produkty ze svého jídelníčku vyškrtnout a nahradit je rostlinnými alternativami. Pro potvrzení diagnózy si vyrazíte na alergologii, kde vám udělají krevní testy. Lékař bude zkoumat hladinu imunoglobulinů, to znamená protilátek, jejichž vyšší výskyt ukazuje právě na alergii.

Stáhněte si seznam alergenů k tisku

Laktózová intolerance

Možná ovšem alergičtí nejste, přesto máte potíže. Jak to? Trpíte-li především trávicími potížemi, hledat za nimi možná můžete laktózovou intoleranci. Vaše tělo má potom málo laktázy, což je enzym, který štěpí laktózu čili mléčný cukr. U dospělých jde o tu častější variantu. S určením, zda se jedná vůbec o alergii a když, tak na co, je to všeobecně poměrně komplikované. Což si můžeme doložit třeba u masa.

Přímo na něj je alergie poměrně nezvyklá (častěji se potkáte s alergií na ryby, respektive na protein, který je obsažený zejména ve svalovině, takže zajít chuť si budete muset nechat i na mořské plody), ale může vás postihnout v případě látek, které jsou tu přidané (konzervanty atd).

Ač se tedy u laktózové intolerance nejedná v pravém slova smyslu o alergii, čekají vás opět celkem nepříjemné zdravotní potíže a léčba je stejná jako u ní: Problematické potraviny ve své stravě z větší části eliminovat. Zpravidla totiž snesete například jogurty. Což vyžaduje hlídat si, co jíte, nepomůže vám totiž ani tepelné opracování.

Seznam alergenů najdete v restauracích

Proto byste třeba v restauraci vždy měli obdržet seznam alergenů. Tak, jak to ostatně ukládá zákon, přesněji nařízení č. 1169/2011. Tato zpřesňující novinka (protože poprvé se povinnost informovat o obsahu alergenů objevila již dříve, a to v roce 2005) zasáhla napříč Evropskou unií nejen restaurace, seznam alergenů platí povinně také pro jídelny (i ty školní) či nemocnice a změny ve značení se dotkly rovněž obalů potravin. Legislativa trvá na zřetelném značení potravinových alergenů přímo na jídelním lístku, přičemž kvůli přehlednosti se většinou volí čísla a vysvětlující seznam k nim dostanete k nahlédnutí zvlášť.