Alergeny v rybách a mořských plodech

Alergie na ryby a mořské plody

Neklamné příznaky jako zarudlá kůže vyúsťující až do tvorby nepříjemných puchýřků nebo otoky v obličeji signalizují, že vás stihla dokonce pátá nejčastější alergie – ta na ryby. Příznaky zpravidla poznáte už během několika minut. Výjimečně jim rozvoj bude trvat čtyřiadvacet až osmačtyřicet hodin. Symptomy se potlačují podáním antihistaminik, s alergií jako takovou si dosud medicína neví rady. Váš imunitní systém si v tomto případě nedokáže poradit s parvalbuminem. To je bílkovina a našli byste ji u těchto živočichů ve svalovině. Za normálních okolností by vás měla imunita chránit před těmi cizorodými látkami, které vám škodí. Pak jsou ovšem i takové, které vašemu tělu prospějí nebo mu minimálně neublíží.

Alergie na ryby

Je to i výše zmíněná látka vyskytující se v tělech ryb. Vaše imunita ji ovšem neomylně zařadila na seznam potravinových alergenů a zajistila vám tak nějaká ta omezení do života. Zmíněný protein je navíc odolný vůči tepelné úpravě a je pravděpodobné, že zaznamenáte-li výše popsané příznaky již jako děti, rozhodně z projevů alergie „nevyrostete”. Budete jí stižení i v dospělosti. Jak na tom jste, to se zjistí u alergologa kožním testem nebo krevním vyšetřením specifického IgE, tedy koncentrace protilátek této třídy ve vašem těle. Pokud tyto metody nepřinesou spolehlivý výsledek, podstoupíte ještě tzv. test orální.

Stáhněte si Seznam alergenů k tisku.

Alergie na mořské plody

Jste-li alergičtí na ryby, možná si nepochutnáte ani na mořských plodech kvůli výskytu alergenu, který se jmenuje tropomyosin, což je opět svalový protein. A k tomu vás asi nepotěší, že tu může dojít ještě k tzv. zkřížené alergické reakci, takže s dary moře zároveň budete alergičtí i na roztoče. To potom znamená, že krom původního alergenu váš imunitní systém reaguje i na ten, který je mu chemicky podobný svým složením. Za vším musíme hledat problematickou skupinu aminokyselin, což jsou základní prvky, ze kterých se bílkoviny skládají.

Alergenům se vyhýbejte, hledejte seznam alergenů v restauracích

Problém může nastat i ve zdánlivě nevinné situaci: Smažíte řízek a na stejném tuku alergikovi rybu? Děláte velkou chybu, tady též hrozí riziko. Z kolagenu z rybí kůže se vyrábí také želatina, která pak slouží třeba na zahuštění, ta by ale měla být neškodná. Jinak se problematickým látkám budete muset striktně vyhýbat. Pakliže to neuděláte, kromě dalších obtíží, jako jsou ty zažívací, vás může dostihnout anafylaktický šok. Což je závažný, život ohrožující stav, při němž se výrazně rozšíří cévy. Srdce potom není schopno zajistit oběh krve. Ta se potom nemůže dostat k dalším orgánům, které tak zůstanou i trvale poškozeny. Postižený by měl proto být co nejdříve dopraven k lékaři, kde mu musí být poskytnuta pomoc.

Pro restaurace, jídelny a jiné provozovny je totiž v rámci nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům z důvodu jejich ochrany povinný seznam alergenů. Ze seznamu alergenů nás v tomto případě budou zajímat tři skupiny: ryby a výrobky z nich, korýši a výrobky z nich a měkkýši a výrobky z nich.